Navigation Menu

ΧΑΡΤΕΣ

Οι παρακάτω χάρτες αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της καταγραφής κτηρίων του μοντέρνου κινήματος στην Αθήνα. 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ο Δήμος Αθηναίων, όπως κατανέμεται σε 7 Δημοτικά Διαμερίσματα:

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 1

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση κτηρίων εντοπίζεται στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα, το οποίο περιλαμβάνει περιοχές με μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ τους τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την ποιότητα της κατασκευής. Επώνυμοι αρχιτέκτονες, όπως ο Κ. Παναγιωτάκος, ο Εμμ. Λαζαρίδης, ο Θ. Βαλεντής και Π. Μιχαηλίδης, ο Κυπρ. Μπίρης κ.ά. χτίζουν μεγάλο αριθμό πολυκατοικιών στο Κολωνάκι και στα Εξάρχεια με ακριβά υλικά και προσεγμένες λεπτομέρειες, ενώ στο εμπορικό τρίγωνο παρατηρούνται πιο πολλά διώροφα χαμηλότερης κατασκευαστικής ποιότητας. Στην Πλάκα και το Κουκάκι τα κτήρια αυτά παρουσιάζουν τυπολογικές ιδιαιτερότητες, ενώ τα περισσότερα έχουν αλλοιώσεις με εξαίρεση τα διατηρημένα κτήρια στην Πλάκα και στην περιοχή Μακρυγιάννη. 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 2

Στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα, παρατηρείται μεγάλος αριθμός κατεδαφισμένων κτηρίων, ειδικά στην περιοχή του Ν. Κόσμου, στο Δουργούτι και τη Γούβα, όπου στη θέση τους βρίσκονται πλέον  πολυκατοικίες. Στην ευρύτερη περιοχή του Μετς και σε συγκεκριμένα σημεία στα Ιλίσια συγκεντρώνονται τα περισσότερα δείγματα, κυρίως χαμηλής δόμησης. Όσο πλησιάζει κανείς προς το κέντρο της Αθήνας, το ύψος των κτηρίων αυξάνεται καθώς και βελτιώνεται η κατασκευαστική ποιότητα.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 3

Στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα, που αποτελείται από τις περιοχές: Άνω και Κάτω Πετράλωνα, Ρουφ και Βοτανικός, παρατηρούνται ήπιες διακυμάνσεις στα χαρακτηριστικά και την πυκνότητα των κατοικιών του ’30. Πιο συγκεκριμένα, κοντά στην Ακρόπολη (Άνω Πετράλωνα και προς Θησείο) συγκεντρώνονται τα περισσότερα και τα πιο αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής του ’30. Σε όλο το διαμέρισμα συναντάμε κατά κύριο λόγο διώροφα κτίρια, στην πλειοψηφία τους αμιγείς κατοικίες (μονοκατοικία – διπλοκατοικία με ανεξάρτητες εισόδους). Μεικτή χρήση (ισόγειο κατάστημα και κατοικία στον όροφο) εντοπίζεται στο τμήμα πλησίον του άξονα της Ερμού που ανέκαθεν συγκέντρωνε εμπορικές χρήσεις, αλλά και σε κεντρικούς άξονες κάτω από την Πειραιώς, περιοχές που άλλοτε συγκέντρωναν βιομηχανικές χρήσεις. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές η μεικτή χρήση αφορά ισόγειο εργαστήριο με την κατοικία του τεχνίτη στον όροφο. Πολλά από τα εναπομείναντα κτήρια είναι εγκαταλελειμμένα.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 4

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα 4, που αποτελείται από τις περιοχές Νιρβάνα, Σεπόλια, Κολοκυνθούς, Κολωνό και Ακαδημία Πλάτωνος, εντοπίζονται κυρίως ισόγεια και διώροφα κτίρια με χρήση αμιγούς κατοικίας, με εξαίρεση περιπτώσεις πάνω σε εμπορικούς άξονες, (πχ. Παλαμηδίου) όπου η χρήση είναι μεικτή: ισόγειο κατάστημα και κατοικία στον όροφο. Έχουν διατηρηθεί αρκετές κατοικίες η μία δίπλα στην άλλη που δημιουργούν σύνολα. Μεγάλος αριθμός των κτηρίων είναι ακατοίκητα, ενώ αρκετά έχουν προσθήκες καθ’υψος σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με πιο χαρακτηριστικό: ισόγειο του ’20, α’ όροφος του ’30 και ο β’ του ’50. 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 5

Το μοντέρνο κίνημα στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα κάνει την εμφάνισή του με διαφορετικό τρόπο στις διάφορες γειτονιές: Προμπονά, Ριζούπολη, ΆνωΠατήσια, Πατήσια, Άγιος Ελευθέριος, με εντονότερη την παρουσία του στα Πατήσια, αραιή στον Άγιο Ελευθέριο και μηδαμινή στις περιοχές Ριζούπολη και Προμπονά. Στην περιοχή μεταξύ των γραμμών του τρένου και (Κάτω) Πατησίων συναντάμε πολύ ιδιαίτερες και καθαρές γραμμές στην μορφή των κτηρίων, καθώς και μοντέρνα κτήρια σε σειρά, κυρίως επί των οδών Ιακωβίδου, Ηλία Ζερβού, Πάτμου κ.α. Στο διαμέρισμα κυριαρχούν μονώροφες και διώροφες κατοικίες με εξαίρεση αρκετά τριώροφα και τετραώροφα γύρω από την οδό Πατησίων.  Στην πρώην κηπούπολη Κυπριάδου, στην περιοχή πάνω και γύρω από την οδό Γαλατσίου, όπως και στην οδό Αγίας Λαύρας, τα κτήρια αυτού του είδους είναι μεγαλύτερα και περιβάλλονται από κήπο.  

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 6

Το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει τις περιοχές Πλατεία Αμερικής, Κυψέλη, Άνω και Κάτω Κυψέλη, Πλατεία Αττικής. Σε αυτό το διαμέρισμα παρατηρούνται  σύνολα κτηρίων του μοντερνισμού και ανάμεσά τους πολλά εκλεκτικιστικά κτήρια. Εξαιρετικό παράδειγμα κτηριακού συνόλου αποτελεί αυτό στην οδό Παμίσου, στα δύο μέτωπα της οποίας και σε όλη την έκτασή της εμφανίζονται κτήρια αυτού του είδους.  Στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Αμερικής υπάρχει ένας αξιόλογος αριθμός πολυκατοικιών διαφορετικών τυπολογιών, αλλά και πολυκατοικιών επώνυμων μηχανικών όπως είναι ο Νικολαΐδης, ο Δούρας και ο Σιμόπουλος.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 7

Το 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει τις συνοικίες Κουντουριώτικα, Γουδή, Αμπελόκηποι, Γκύζη, Πολύγωνο, Γηροκομείου, Ελληνορώσων, Ερυθρός, με κυρίως διώροφα ή τριώροφα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία συγκεντρώνονται στην περιοχή Γκύζη. Χαρακτηριστικό του διαμερίσματος είναι τα οικοδομικά σύνολα των προσφυγικών κατοικιών – δείγματα οργανωμένης δόμησης της εποχής κατά τα πρότυπα του Μοντερνισμού: τα Κουντουριώτικα, τα προσφυγικά της οδού Αλεξάνδρας, τα προσφυγικά του Γηροκομείου, τα οποία ενώ κατοικούνται, χρειάζονται αποκατάσταση.

Close
Information Message
In the English version of the page, the option BUILDINGS is available only in Greek
Thank you for your understanding.