Navigation Menu

INTRO

Σάς καλοσωρίζουμε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος «Προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της δεκαετίας του 1930 (μοντέρνου κινήματος) του Δήμου Αθηναίων». Η  ιστοσελίδα περιέχει μια διαδραστική βάση δεδομένων, μέσω της οποίας παρέχονται πληροφορίες για τα κτήρια κατοικίας του μοντέρνου κινήματος στα επτά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, αλλά και η δυνατότητα να συμπληρωθούν πληροφορίες. Επίσης, μπορεί κανείς να ενημερωθεί για την έκδοση «Aθηναϊκές Κατοικίες του Μοντέρνου Κινήματος/ Athenian Houses of the Modern Movement» και να ανατρέξει στους χάρτες, όπου σημειώνονται τα κτήρια. Η ιστοσελίδα αποτελεί δυνητικά εργαλείο για περαιτέρω μελέτες, αλλά και μέσο ευαισθητοποίησης των θεσμικών φορέων για τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική κληρονομιά. 
 
Για παρατηρήσεις, ερωτήσεις ή πληροφορίες οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων ή στους στόχους του Προγράμματος παρακαλούμε απευθυνθείτε στο info@modmovathens.gr ή χρησιμοποιήστε την καρτέλα επικοινωνίας.
 
Σάς ευχαριστούμε.
 
IMG_0058cropped3b TO ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Το Πρόγραμμα «Προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της δεκαετίας του 1930 (μοντέρνου κινήματος) του Δήμου Αθηναίων» είναι ένα εγχείρημα που εισηγήθηκε και υποστήριξε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, του οποίου οι στόχοι είναι:  α) η συστηματική καταγραφή των κτηρίων κατοικίας του μοντέρνου κινήματος (το πλήθος, η ποιότητα και η κατάσταση διατήρησής του). Με βάση τα δεδομένα της καταγραφής αυτής δημιουργείται μια συνολική εικόνα που καθιστά δυνατή την περαιτέρω ποιοτική αξιολόγηση των δειγμάτων της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και τον ορισμό βαθμού προστασίας σε κάθε ένα από αυτά. β) η σύνταξη προτάσεων σχετικά με την προστασία τους, όπως η δημιουργία ενός διευρυμένου θεσμικού πλαισίου προστασίας και η παροχή κινήτρων και συνδρομών στους ιδιοκτήτες για τη συντήρηση των κτηρίων και γ) η ευαισθητοποίηση θεσμικών φορέων σχετικά με θέματα χαρακτηρισμού και ανάδειξης των κτηρίων αυτών.  

 
001-27 144-160 NewCut2
 
 
Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ Η καταγραφή περιλαμβάνει έναν το δυνατό πλήρη κατάλογο περίπου 1300 κτηρίων κατοικιών του μοντέρνου κινήματος στο Δήμο Αθηναίων, τα περισσότερα από τα οποία κτίστηκαν στη δεκαετία του 1930 και σώζονται, σποραδικά, στο κέντρο και τις συνοικίες. Αυτή η καταγραφή  της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας,  αφορά μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες, με αμιγή ή μικτή χρήση, κατασκευασμένες από ανωνύμους εμπειρικούς κατασκευαστές ή γνωστούς αρχιτέκτονες και μηχανικούς της εποχής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τωρινή γεωγραφική διασπορά των κτηρίων στην Αθήνα δεν είναι παρά μόνο ενδεικτική της αρχικής τους κατανομής στον αστικό ιστό της πόλης κατά  την δεκαετία του 1930, καθώς ένας μεγάλος αριθμός – και σίγουρα ανάμεσά τους πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα – έχουν ήδη κατεδαφιστεί. Ελάχιστα μόνο από τα σωζόμενα κτήρια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Μια από τις προκλήσεις του εγχειρήματος ήταν η διάκριση κτισμάτων του μοντερνισμού από μεταγενέστερα κτήρια που δέχθηκαν την επίδρασή του. Επίσης, τα στυλιστικά χαρακτηριστικά δεν συνιστούν πάντα ένα αμιγώς μοντέρνο λεξιλόγιο, καθώς σε μερικές περιπτώσεις εμπλέκονται στοιχεία κλασικισμού και Art Deco. Η επιλογή των κτηρίων για τα οποία δε βρέθηκαν στοιχεία κατά την επιτόπια έρευνα ή από βιβλιογραφικές ή αρχειακές πηγές έγινε με κριτήριο τα χαρακτηριστικά που τα συνδέουν με μια καθαρή μορφή του μοντέρνου.
 
Στην παρούσα φάση, η καταγραφή περιορίστηκε στα όρια του Δήμου Αθηναίων, παρότι πολλά κτήρια του μοντερνισμού εντοπίζονται και στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Το υλικό καταγράφηκε σε καρτέλες τεκμηρίωσης, με πλήρη στοιχεία για κάθε κατοικία, όπως αρχιτεκτονικά-τυπολογικά χαρακτηριστικά, πληροφορίες που προέκυψαν από επιτόπια έρευνα σχετικά με το χρόνο κατασκευής, τον αρχιτέκτονα-μηχανικό του έργου κ.ά. Στοιχεία της καταγραφής δεν ολοκληρώθηκαν, δεδομένου ότι δεν έχουν διασωθεί τα πολεοδομικά αρχεία της εποχής.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Για ενδεικτική βιβλιογραφία για το Μοντέρνο Κίνημα στην Ελλάδα πατήστε εδώ.

 
 
60x830 PVC_40beginning
 
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 
  • Καίτη Δημητσάντου-Κρεμέζη, Αρχιτέκτονας, Μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς: μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος
  • Άρης Ζαμπίκος, Αρχιτέκτονας, μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς: μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος
  • Δρ. Κωνσταντίνος Κουτσαδέλης, Αρχαιολόγος, Υπεύθυνος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς: μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος
  • Παύλος Κρεμέζης, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς: μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος
  • Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, Aρχιτέκτονας: Διαχείριση Προγράμματος (2013) / Έρευνα (2008, 2012-2013)
Για την καταγραφή των κτηρίων στα Δημοτικά Διαμερίσματα (Δ) του Δήμου Αθηναίων εργάστηκαν οι αρχιτέκτονες: Μαρία Βιδάλη (Δ5), Μυρτώ Επιφανίου (Δ3, Δ4), Αναστασία Νικοπούλου (Δ3, Δ4), Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου (Δ1, Δ2, Δ6, Δ7), Δημήτρης Χατζόπουλος (Δ7)
Βοήθησαν εθελοντικά οι φοιτητές αρχιτεκτονικής: Βάσια Μαραγκάκη, Κώστας Κανδύλας, Μιχάλης Πητίδης, Λάμπης Ταουλάντ
Φωτογράφιση κτηρίων:
Εύα Νταραρά (ED), Ιωάννα Ρουφοπούλου (IR), Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου (KC), Jeff Vanderpool (JV)
Σχεδιασμός και σελιδοποίηση έκδοσης:
Common Sense – Φωκίων Κοπανάρης, Ρεβέκκα Βιτάλ
 
 
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 
Η έκδοση «Αθηναϊκές κατοικίες…» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η έρευνα και η ψηφιακή καταγραφή πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (2012-2013) και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (2008).

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ τους εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες για τη γενναιόδωρη υποστήριξη τους που έκανε δυνατή την έρευνα αυτή και τη δημοσίευσή της.

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1972 και από τότε αγωνίζεται για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και του μνημειακού πλούτου του ελληνικού χώρου. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η προστασία και η ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των πόλεων, αποσκοπώντας στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και αρμοδίων φορέων. 
 
© Για κάθε χρήση του υλικού της ιστοσελίδας θα πρέπει να ζητείται έγκριση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, η οποία διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ

Close
Information Message
In the English version of the page, the option BUILDINGS is available only in Greek
Thank you for your understanding.